Mýtus geniálního designera (a klienta)

Jan Řezáč

-

26.11.17

-

čtení na 4 minuty

Setkáváme se na projektech často s mýtem geniálního designera a vševědoucího klienta. Geniální designer za vás vše vyřeší a z čistého vzduchu vytvoří úžasné a fungující řešení. Je totiž kreativní a nadaný.

Máme zájem jen o naše stávající zákazníky. <neřekl nikdy nikdo>

Nenechte se zmást mýtem geniálního designera a mýtem vševědoucího klienta. Neexistují! Nikdy neexistovali. A především kvůli tomu potřebujeme systematicky ověřovat své předpoklady skrze uživatelský výzkum.

Uživatelský výzkum je standardní součástí designerského procesu. Jak můžete něco navrhnout, aniž byste rozuměli lidem, pro které to navrhujete? Když se bavíme o prezentačních webech, tak nás zajímá především:

  • Proč si lidé kupují službu — co chtějí, aby se stalo?
  • Jak služba zapadá do jejich života?
  • Jaké informace o službě mají a kdo jim je dal?
  • Kde si službu kupují a proč?
  • Jak vypadal jejich rozhodovací proces?
  • Jaké byly jejich obavy a bariéry před koupí?
  • … a mnoho dalších.

Zadavatel projektu, tedy klient, má mnoho představ o zákaznících. Jak na ně ale přišel? Stýká se denně se zákazníky? Skvělé! Máme výchozí bod, abychom mohli pokládat lepší otázky. Nestýká? Kdo ano?

Jak moc si potřebujete být jisti?

Uživatelský výzkum vždy probíhá jak v organizaci klienta, tak venku mezi lidmi a využívá paletu různých metod. Vždy jde jen o to, jak moc si potřebujete být jisti.

Je klient ochoten vsadit milion korun za nový web aniž by kdokoliv z realizačního týmu mluvil s lidmi, pro které web tvoříme? Moc takových jsme zatím nezažili a přitom podobné sázky probíhají dnes a denně. Nikdo totiž klientům neříká natvrdo, že si budoucí web vymyslí od stolu, ačkoliv je to běžná realita webových projektů.

Máme klienta, který je ochoten utratit rovnou několik milionů korun, protože jeho web bude obří a drahé umělecké dílo. Je to ale váš případ?

Uživatelský výzkum snižuje riziko selhání

Prodejní argument číslo jedna, dva a tři je prevence selhání projektu. Pokud děláte weby už nějakou dobu, tak jste to možná zažili také. Rok připravujete s klientem web. Dojde k velkému a dlouho očekávanému spuštění. V lepším případě se nestane nic. V horším případě spadnou tržby o desítky procent.

Je velký rozdíl mezi strategiemi doufat a věřit NEBO ověřovat fakta a přizpůsobovat se. Lidi tam venku nekontrolujete. Nezměníte je. Můžete ale vytvořit něco, co do jejich životů dokonale zapadne a posune je to dopředu.

Uživatelský výzkum umožňuje prioritizovat

Znalost lidí, pro které vytváříte své služby, umožňuje efektivně prioritizovat obsah a funkce nového webu, služby či aplikace, takže nepřidáváte dodavateli stovky hodin práce kvůli názoru pana ředitele, ale necháváte méně podstatnou funkcionalitu až na experimentování po spuštění.

Pokud chcete spustit web co nejdříve, tak potřebujete vědět, co dává smysl řešit jako první a uživatelský výzkum vám dává do rukou správné odpovědi.

Uživatelský výzkum přináší konkurenční výhody

Když obsah webu zkopírujete od konkurence, tak budete v lepším případě stejní jako ostatní. Když váš web skvěle vyřeší problém vašich potenciálních zákazníků, tak má váš byznys šanci na raketový růst.

Vaše konkurence má pravděpodobně na webu hromadu informací, které vznikly na nějaké interní poradě. Jsou to tedy z větší části fantazie bez priorit, řádu a správného kontextu.

Dnes je ta chvíle posunout se dopředu. Uživatelský výzkum zatím není standard, firmy i zadavatelé projektů ho nedělají automaticky a ani ho moc lidí neumí dodat. Může vám tedy přinést efektivně konkurenční výhodu.

Strategický výzkum ovlivňuje celou firmu

Zavedli jsme spolu s novým školením pojem Strategický výzkum. Zatímco uživatelský výzkum probíhá primárně na začátku designového projektu, Strategický výzkum ovlivňuje dlouhodobě rozhodování ve firmě. Je tedy nutné, aby právě interní zaměstnanci měli dostatečné knowhow o zkoumání lidí a nebyli závislí jen na agentuře.

Strategický výzkum je dlouhodobý proces budování knowhow o relevantních lidech

Jedno školení nikdy nestačí pro transformaci organizace dopředu, ale může být efektivním startovním místem, kde získáte přehled o tom co funguje a začnete přemýšlet o uživatelském výzkumu strukturovaně. Do února 2018 už další termíny nebudou.

V House of Řezáč redesignujeme a optimalizujeme weby, ale soustředíme se u toho na všechny vrstvy marketingu. Výsledkem spolupráce je celkový posun vaší marketingové komunikace dopředu.