Testování webu

Jan Řezáč

-

26.6.20

-

čtení na 3 minuty

Někteří politici mají pocit, že víc testů na COVID-19 znamená více případů koronaviru. Co to má společného s vaším webem? Více, než si myslíte.

Setkáváme se opakovaně se stejným scénářem. Firma si nechá postavit web. Odškrtne si pomyslný checkbox v plánu — web je pěkný a podle jejich představ, takže je v pohodě. A dál se s ním neděje nic… až do doby, kdy se někomu přestane líbit a jde se znovu redesignovat.

Funguje váš web?

A jak moc jste si tím jisti? Část lidí se řídí intuicí — máme web, vypadá dobře, takže je OK. Část se jednou za čas podívá do analytics na vývoj návštěvnosti. V době růstu to stačilo. Ale dnes? Dnes firmy potřebují, aby jim web přinášel peníze nebo úsporu. To se ale samo nestane.

Náš dlouhodobý cíl je pomoci vám zbavit se dobrého pocitu z vašeho webu. Ne proto, že bychom se rádi rochnili v nefungujících věcech. Web je váš klíčový obchodník a v případě druhé vlny korony bude ještě důležitější.

Pokud jste váš web v posledním roce netestovali, tak si můžete být jisti, že obsahuje kritické problémy.

Otestujte ho!

Jeden z nejúčinnějších nástrojů pro posun webu je uživatelské testování. Běžně spočívá v tom, že lidem zadáte na webu konkrétní úkoly, ti se je snaží splnit a vy je pozorujete a hledáte problémová místa.

Uživatelské testování od agentury stojí 50 000 Kč a více (mnohem více). Tak jsme si řekli — co kdybychom vytvořili platformu, ve rámci které si lidé rychle otestují nejzásadnější části svého webu a odejdou s konkrétními úpravami, které budou moci obratem zapracovat?

Minulý týden tento experiment skutečně proběhl na online workshopu testování webu. První den si účastníci vzájemně otestovali weby. Druhý den vymysleli konkrétní úpravy.

Uživatelské testování online

Na co účastníci narazili?

  • Lidé měli problém poznat, co firma dělá
  • Nechápali, proč zvolit právě danou firmu
  • Nerozuměli tomu, jak si vybrat správný produkt
  • Nepochopili, jak služba funguje
  • Nedokázali objednat
  • Přeskakovali klíčové informace
  • Pohybovali se po webu zcela dezorientovaně

Což je normální! Weby účastníků nebyly otestované, takže obsahovaly chyby. Viděli jsme to na stovkách testování webů. Vidíme to na vlastním webu — i my jsme získali řadu podnětů ke zlepšení. Nejde o to, jak kreativní máte designery — pokud netestují vlastní práci, tak jsou na ní chyby.

Co říkají o workshopu účastníci?

Vím, že post-COVIDová doba nepřeje investicím do marketingu. Setkání dnes stojí 5 900 Kč na web. Workshop můžete absolvovat pětkrát a pořád se ještě nedostanete na agenturní cenu za testování. Navíc vás může být více u jednoho počítače. Když porovnám cenu kurzu a toho, co nám to přineslo, tak byl ten přínos daleko, daleko větší a určitě bych do toho šel znova.

– Lukáš Hejtmánek, kampotskypepr.cz

Pojďte to s námi vyzkoušet v praxi!

Nejbližší termín Workshopu testování webu naleznete zde.