AI transformace

Lucie Rusňáková

-

1.8.24

-

čtení na 3 minuty

Generativní AI mění způsob, jakým pracujeme. Nejen jako jednotlivci. Mění způsob, jak pracují celé organizace. Zvyšuje efektivitu, umožňuje rychlejší inovace a poskytuje nové příležitosti. Ignorování těchto změn znamená ztrátu konkurenceschopnosti.

Podle vědecké studie na konzultantech Boston Consulting Group došlo při používání generativního AI ke zvýšení kvality výstupů o 40 %, rychlosti o 26 % a celkového množství práce o 15 %. 

Při zavádění parních strojů do továren jeden takový parní stroj zvedl produktivitu továrny průměrně o 18 až 22 %.

To znamená, že generativní AI přináší revoluci srovnatelnou s historickými technologickými průlomy.

Kde generativní AI pomáhá nejvíce

Každý z nás má obrovské množství individuálních kompetencí, které využíváme v každodenní práci. Vezměte si třeba řízení auta – to se skládá přibližně z 27 různých kompetencí od otáčení volantem ve správnou chvíli a řazení až po to, že víme, že při červené na semaforu se stojí. Každý z nás má kompetence trochu jinak. Například lidé s automatickou převodovkou mají problém řadit. 

Umělá inteligence má řadu kompetencí okolo 80. percentilu. To znamená, že 80 % lidí je v té dané konkrétní kompetenci horších nebo stejných než AI.

Zdroj: Open AI

Není to ve všech kompetencích stejně. Navíc každý má mikrokompetence trochu jinak. Proto je generativní AI nejefektivnější v oblastech, kde mají jednotlivci nejmenší kompetence. 

Pokud například píšete blogy a newslettery již 20 let, AI vám možná nepomůže tolik, jako někomu, kdo s psaním teprve začíná. Doktorovi nepomůže líp operovat pacienta, doktorovi pomůže třeba s empatií.

AI vám i vaší organizaci nejvíce pomůže v těch kompetencích, které máte nejhorší.

Ne v těch, které máte nejlepší.

Zaměřte se na ty věci, ve kterých nejste dobří.

Tři klíčové oblasti pro využití AI

Generativní AI můžeme rozdělit do tří klíčových oblastí: modely, nástroje a scénáře.

  1. Modely: Modely jsou základem moderních AI aplikací a nástrojů. Znáte je pod názvy jako GPT4o, Gemini 1.5 Pro a Claude 3.5 Sonnet. Naše doporučení je jednoduché. Používejte vždy ty nejnovější modely. Ať už přímo, nebo skrze nástroje.
  2. Nástroje: Aplikace postavené nad modely. Je jich obrovské množství a stále exponenciálně přibývají. Nevažte se na dlouhou dobu dopředu na konkrétní nástroj. Možná příští týden vyjde jiný, řádově lepší. Plaťte si měsíční paušály, nikoliv roční.
  3. Scénáře: Situace, kdy vám AI nástroje a modely ušetří čas, peníze, nebo vám umožní dělat věci, které byste bez nich nezvládli. Scénáře potřebujete průběžně mapovat na úrovni jednotlivců.

Role Chief AI Officera (CAIO) v organizaci

Chief AI Officer má na starosti integraci AI do organizace. Tedy nejdříve sobě a potom dané organizaci pomáhá zavádět generativní AI nástroje postavené na nejnovějších modelech do scénářů. 

To zahrnuje testování a nasazování nástrojů, hledání nových použití AI a tvorbu strategie. 

Existují čtyři úrovně vyspělosti CAIO v zavádění AI:

  1. Průzkumník: Experimentuje s AI a hledá možnosti využití.
  2. Ambasador: Pomáhá ostatním v organizaci vidět hodnotu AI.
  3. Správce: Systematizuje využívání AI, zavádí postupy a nástroje.
  4. Transformátor: Automatizuje části organizace a zavádí AI-first přístup.

Dopady AI na organizace a jejich budoucnost

Generativní AI je mocný nástroj, který transformuje organizace. Chef AI Officer hraje klíčovou roli v integraci těchto technologií do každodenního provozu. 

Pokud jste na úrovni 1 (Průzkumník), investujte aspoň 10 hodin do experimentování s AI nástroji a modely. Seďte a osahejte si to. Pokud jste na úrovni 2 (Ambasador), donuťte své kolegy, aby s AI 10 hodin experimentovali.

Teprve poté začněte zjišťovat, co všechno je zajímavé dělat v rámci generativního AI. A jak to využijete pro transformaci vaší práce.

Musíte experimentovat. Nemusíte experimentovat náhodně. Potřebujete roli, postupy i relevantní podněty. Nástrojů je příliš mnoho. Nedává smysl zkoušet všechno. Od toho je tu AI Univerzita.

Zaveďte AI do své organizace

Nikdo vám dopředu neřekne, jestli a v čem vám AI pomůže. Nikdo to neví dopředu. Musíte experimentovat. Neztrácejte čas průzkumem AI možností a zaveďte rovnou nejefektivnější nástroje. Od toho je tu AI Univerzita.

Webinář CAIO: Chief AI Officer

Celý záznam webináře najdete na Teachable.

Přihlášení ke shlédnutí je zdarma.